Ryhmäterapia

Ryhmäterapia on yhtä tehokas ja vaikuttava terapiamuoto yksilöterapian rinnalla, joissain tilanteissa ryhmämuotoinen terapia on yksilöterapiaa tuloksellisempaakin.

 

Ryhmäterapiassa on mahdollisuus saada vertaistukea, sekä oppia toisten kokemuksista. Ryhmien parantava voima voi tarjota tehokkaan kasvualustan. Yksilöt oppivat parantamaan viestintätaitojaan, tulemaan itsetietoisemmiksi ja ilmaisemaan tunteitaan. Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden oppia enemmän ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.

Ryhmäterapian tavoitteet:

 

Yksi terapian tavoitteista on oppia lisää itsestä ja siitä, miten omat tunteet vaikuttavat omassa elämässä ja ihmissuhteissa. Ryhmäterapia tarjoaa ympäristön oppia lisää itsestä samalla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Ryhmäterapian avulla jäsenet voivat keskustella ihmisten kanssa, jotka kamppailevat samankaltaisten ongelmien kanssa, mikä voi auttaa jäseniä tuntemaan olonsa vähemmän ahdistuneeksi ja positiivisemmaksi oman toipumisen suhteen. Ryhmäterapia auttaa näkemään, että ei ole yksin taistelun kanssa. 

 

Ryhmäterapiassa oppii todennäköisesti uusia selviytymistaitoja, kun kuuntelee muiden ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä. Ryhmäterapia opettaa myös sosiaalisia taitoja ja auttaa sen jäseniä tuntemaan olonsa vähemmän eristäytyneeksi. Ryhmäterapia tarjoaa jäsenille hyväksynnän ja yhteenkuuluvuuden tunteen. Ryhmässä keskustelu auttaa jäseniä oppimaan käsittelemään elämää sellaisena kuin se tapahtuu ja tarjoaa työkaluja myöhempää varten käsitellä eri elämän olosuhteissa esiintyviä tunteita.

 

Ryhmäterapian edut:

 

Vertaistuki ryhmän jäsenten kesken, vahva yhteenkuuluvuuden tunne ja ymmärretyksi tulemisen kokemus ovat merkittäviä ryhmäterapian hoidollisia vaikutuksia, itsetuntemuksen, tunteiden, toiveiden ja tavoitteiden jäsentymisen ohella.

 

Ryhmäterapia maksaa usein vähemmän kuin yksilöterapia. Sen avulla ihmiset voivat myös kuulla erilaisia näkökulmia, tarjota ja vastaanottaa tukea sekä oppia muiden samanlaisten haasteiden edessä olevien onnistuneista reaktioista ja käyttäytymisestä.

 

 

Säännöllinen puhuminen ja muiden kuunteleminen auttaa myös näkemään omia ongelmia joskus uudesta näkökulmasta. Monet ihmiset kokevat mielenterveysongelmia, mutta harvat puhuvat niistä avoimesti ihmisille, joita ei tunne hyvin. Saatamme usein tuntea olevamme ainoita, jotka kamppailevat jonkun tietyn haasteen parissa – mutta itseasiassa et ole yksin! Ryhmässä saattaa olla helpottavaa kuulla mitä muutkin ihmiset kokevat ja käyvät läpi, ja ymmärtää, ettet todellakaan ole yksin kokemuksesi kanssa.

 

Monimuotoisuus on toinen ryhmäterapian tärkeä etu. Jokaisella ihmisillä on erilainen persoonallisuus ja tausta mistä tulevat, ja jokainen katsoo tilanteita eri tavoin. Kun näkee, kuinka muut ihmiset käsittelevät ongelmia ja tekevät myönteisiä muutoksia, voi löytää useita strategioita omien huolenaiheiden kohtaamiseen.

 

Ryhmäterapian toteutus Elosaskeleella. 

 

Pidän Malmilla Elonaskeleella 4-5 henkilöstä koostuvia terapiaryhmiä. Ennen ryhmäterapian alkua käyn jokaisen ryhmään tulevan kanssa henkilökohtaisen keskustelun, missä kartoitetaan asiakkaan tilannetta, taustaa ja toiveita mitä vasten ryhmittelen henkilöt saman aihepiirin ryhmiin. 

 

Ryhmäterapian onnistuminen edellyttää ryhmän jäseneltä halukkuutta puhua itsestään, ihmissuhteistaan ja vaikeuksistaan elämässä. Lisäksi hänellä täytyy olla kiinnostusta, avoimuutta ja myötätuntoa toisia ryhmän jäseniä ja heidän ajatuksiaan kohtaan.

Ryhmäterapia on ns. intensiivijaksoinen, joka kokoontuu viikoittain 2 tunnin ajan kerran viikossa viiden viikon ajan tai ryhmän toiveen mukaan pidempäänkin.

 

Annan jokaiselle ryhmään tulevalle tarkemmat tiedot ja pienen ennakkotehtävän ennen ryhmän alkamista. Ryhmällä on ns. joku yläteema, kuten esimerkiksi vanhemmuus, synnytyksen jälkeinen masennus, synnytystrauma tms. Ryhmän toimivuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että kaikki ryhmän jäsenet sitoutuvat vaitioloon ryhmässä kuulemistaan toisten asioista ja kunnioitetaan siten jokaista ryhmän jäsentä ainutlaatuisena yksilönä. Ryhmän ulkopuolella ei saa puhua siitä, keitä ryhmään kuuluu tai mitä ryhmässä on käsitelty. Luottamuksellisuuden tulee säilyä myös ryhmäprosessin päättymisen jälkeen!

 

Ryhmäterapia ei ole paras mahdollinen, jos esimerkiksi psykoosisairaus, päihdeongelma tai itsetuhoisuus on akuutissa vaiheessa. Voit olla tarvittaessa ennakkoon minuun yhteydessä ja keskustellaan tilanteestasi.